Dagboek zeeklassen 17 oktober

Vandaag zijn we opnieuw opgestaan om 7u. We zijn echter zonder ontbijt op de tram gestapt richting Nieuwpoort, waar we eerst naar de vismijn zijn gaan kijken. We hebben er geleerd hoe de vissen en zeevruchten, vroeger en nu, geveild worden. De meester heeft ons ook uitgelegd op welke manier er gevist wordt: met 2 kleine netten, met 1 groot net of met 2 boten die één groot net voortrekken. Aan de kade lag nog een garnaalvisser aangemeerd. Dit konden we zien aan de kleine mazen (gaten) in het net.Op het grote plein voor de vismijn stond een standbeeld ter ere van de mannen die gestorven zijn op zee. We ontdekten dat de jongste amper enkele jaren ouder was dan ons, namelijk 14 jaar. Terwijl we daar stonden, hadden we ook een goed zicht op een ander monument, dat van Albert I. Naast een standbeeld van deze koning staan er rondom enkele zuilen met daarbovenop een cirkel. Deze cirkel stelt de kroon van de koning voor.

Om de kou, waaraan we ons toch een beetje mispakt hadden, te verdrijven liepen we het plein om het eerst over. Terug bij de juffen en meester aangekomen, werden we getrakteerd op een lekker ontbijt (croissant en chocoladebroodje) en een heerlijke tas warme chocolademelk. Dit alles was naar Nieuwpoort gebracht door Sylvie, de gerante van Excelsior.

Nu we er opnieuw tegen konden, gingen we op pad door Nieuwpoort. We werden meegenomen naar een gotische kerk. Kennen jullie de kenmerken hiervan? Wel, wij nu wel, alsook het verschil met een romaanse kerk. Even helpen? … Een gotische kerk is groot en hoog, heeft veel ramen die in een spitse boog eindigen. De romaanse stijl is juist omgekeerd. Deze heeft een lage bouw, bevat minder lichtinval en de ramen eindigen in een halve cirkel. We kunnen nu ook aan een gebouw zien wanneer diens gevel beschermd is. Via enkele omzwervingen in de stad zijn we uiteindelijk aan het museum Westfront uitgekomen. Hier moesten we na een heuse klim aan de meester kunnen vertellen hoeveel trappen we genomen hadden om boven op het monument uit te komen. Boven had je een prachtig uitzicht over een deel van Nieuwpoort en de sluizen die zo belangrijk waren in het verloop van WO I.

Na een half uur terug met de tram, kregen we in ons verblijf goudbruine frietjes voorgeschoteld met een hamburger en groentjes. Ook de post werd tijdens de middagpauze uitgedeeld. Wat waren er toch weer heel wat brieven aangekomen. Even lezen wat het thuisfront te vertellen had en hop … daar gingen we weer op pad. Dit maal gingen we te voet naar de abdij Ten Duinen. Hier gaf juf Joke uitleg bij de ruïnes. De kinderen hebben op dat moment laten zien dat ze tijdens de lessen, die vooraf op school hierover gegeven zijn, goed hebben opgelet. Binnen in het museum hebben we eerst naar een kort filmpje gekeken die ons een beeld gaf over het leven in de abdij. Nadien zijn we nog vlug door het museum zelf gegaan. Nog even langs het toilet, een souvenir kopen en voort naar de schelpenkerk, Onze Lieve Vrouw Ter Duinen. Buiten aan de kerk vertelde juf Ines ons hoe de drie klokken noemen en waarom de architect voor deze vorm heeft gekozen. Er werd verteld dat er veel verschillende glasramen waren, maar dat konden we pas goed zien eens we binnen stonden en rond keken. Het was een kleurrijk tafereel.

Het vermoeiendste deel van ons tocht moest dan nog starten.
Een stevige duinenwandeling tot aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke stond ons nog te wachten. Stappen, rennen, spelen in de duinen het was geweldig! Onze wandeling sloten we af met een race tot op de top van een duin. Nadien kregen we de kans om van deze duin af te rennen of bij sommigen eerder rollen. Daarna in laatste rechte lijn naar de tramhalte.
Even paniek tijdens onze rit. Lichten uit en geen stroom meer…maar dit was gelukkig van zeer korte duur.

Als avondmaal pistolets met beleg naar keuze.
De dag sloten we af met een M&M quiz waarbij onze kennis van de zee, films, logo’s, vlaggen, enz. … getest werd. Ook hier een dikke pluim voor de hele groep! De quiz verliep uiterst aangenaam voor ons als leerkrachten. We zagen zulke activiteit de voorbije jaren al anders verlopen. Proficiat!

Slaapwel en tot morgen!